72. Uluslararası Ayakkabı Moda (AYMOD) Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı.
29’u yabancı olmak üzere 270 firmanın katıldığı fuarda 2025-2026 sonbahar/kış koleksiyonları sergilendi.
5 bini yabancı 20 bin ziyaretçinin beklendiği fuarda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul’un geleceğin en büyük fuar merkezlerinden biri olacağını söyledi.
Gültepe, zor dönemin geride kaldığını, enflasyon ve faiz oranlarının düşmeye başladığını belirterek, ikinci yarıda ihracatçı ve sanayiciyi daha fazla destekleyici politikalar olacağını ifade etti. Deri ve deri mamulleri sektörünün önemine değinen Gültepe, üretimin kümelenmesi ve eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı.
TASD Başkanı Berke İçten, 30’dan fazla ülkeden 590’ı aşkın profesyonel alıcının fuarda ağırlandığını, 5 salonda 50 bin metrekarenin üzerinde gerçekleşen etkinliğe 270 firmanın katıldığını belirtti.
İçten, fuarda ilk defa Ticaret Bakanlığı’nın da desteğiyle B2B alım heyeti programı kapsamında ABD, Kanada, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden alım heyetlerinin bulunduğunu, bu kış fuarında yoğun alım heyeti organizasyonuyla açılış gerçekleştirildiğini söyledi.
İçten, uzun yıllardır dış ticaret fazlası veren ayakkabı sektörünün son dönemde açık vermeye başladığını, ocak ayında yaklaşık 120 milyon dolar dış ticaret açığı verildiğini dile getirdi. İthal ayakkabılara uygulanan yüzde 10’luk ilave gümrük vergisinin ayakkabı ithalatını frenleyeceğini umduğunu belirtti.
İthalatın kalem kalem incelendiğinde en büyük artışın spor ayakkabılarda olduğunu ve bu ayakkabıların ülkemizde yeteri kadar üretilemediğini belirten İçten, devletin ham madde ve yarı mamul ithalatındaki uygulamaları tekrar gözden geçirmesinde yarar olduğunu söyledi.
Son aylarda Mısır’dan yapılan ayakkabı ithalatında olağan dışı artış yaşandığını belirten İçten, bu ülkeye karşı birtakım önlemler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
İçten, “çakma” ayakkabı üretimi konusunda ciddi rahatsızlıklarının bulunduğunu belirterek, bu konuda bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Geçen yıl 76 milyon çift ayakkabı ithal edilirken, çakma ayakkabı üretiminin 200 milyon çiftlere varabildiğini, bu nedenle sektör üzerinde çok büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.
Avrupa’nın en büyük ayakkabı fuarı olan Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı 22 Mart’ta sona erecek. Fiziki fuar kapandıktan sonra da firmalar ve alıcılar fuarın internet adresi üzerinden iş bağlantıları kurabilecek.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Ankara’daki Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı nedeniyle fuar açılışına katılımının iptal olduğu belirtildi.