Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı:
- "Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artışla 20,9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi" - "Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir" - "Dünya ekonomisindeki ve ticaretindeki son belirsizlik ve dalgalanmalar karşısında sevindirici olan ihracatçılarımızın kapıları daha fazla çalınmaya, telefonları daha çok çalmaya başladı. Çünkü Türkiye olarak biz küresel ve bölgesel krizlerde yükselen bir ülkeyiz"
Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre %8,5 artışla 20,9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi.
Son yıllarda bölgesel savaşlar, tedarik zinciri aksaklıkları, bölgesel krizler, enflasyonist baskılar ve gümrük vergilerinin artırılması gibi küresel olumsuzluklar küresel ticarette belirsizliğe yol açtı. Buna rağmen IMF, Dünya Bankası ve OECD Türkiye için büyüme tahminlerini yükseltti.
Türkiye ekonomisi son 18 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. 2025 yılı ilk çeyrek büyümesinde de olumlu bir yükseliş bekleniyor. Mart ayı verilerine göre işsizlik oranı %7,9'a geriledi (son 20 yılın en düşük oranı).
Nisan ayında mal ihracatındaki %8,5'lik artış, son 9 ayın en yüksek aylık artışı. Paritenin avro lehine gelişmesi ihracatta 440 milyon dolar pozitif etki yaptı. Yılın ilk 4 ayının üçünde mal ihracatı arttı (sadece şubatta düşüş kaydedildi).
Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatı Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükseldi.
Nisanda mal ithalatı geçen yılın aynı ayına göre %12,9 artarak 33 milyar dolara yükseldi. Altın, otomotiv, makine, kakao ve kahve ithalatındaki artışlar etkili oldu. Doğal gaz ithalatı da arttı, petrol fiyatlarındaki düşüş ise ithalatı düşürücü etki yaptı.
Nisan ayında dış ticaret açığı 12 milyar 38 milyon dolar oldu (%21,7 artış). İhracatın ithalatı karşılama oranı %63,5 (geçen yıl %66,2). Altın ve enerji ithalatı hariç tutulduğunda bu oran %76,2'ye yükseliyor.
Yılın ilk 4 ayında ihracat yaklaşık %4 arttı (geçen yıl %2). İthalat ise %6,7 artarak 120,8 milyar dolara ulaştı. İlk 4 ayda dış ticaret açığı 34,5 milyar dolar oldu (%14,5 artış).
Son 12 ayda ihracat %2,7, ithalat %0,2 arttı. Dış ticaret açığı son bir yılda 6,4 milyar dolar azaldı.
İlk 4 ayda ihracatı en çok artıran ürünler: kıymetli ve yarı kıymetli taşlar, savunma sanayisi ürünleri, motorlu kara taşıtları, elektrikli makineler ve hava/uzay taşıtları. İhracatı en çok azalan ürünler: rafine petrol ürünleri, örülmemiş giyim, değirmencilik ürünleri, demir ve çelik ile örme giyim eşyası.
İthalatı en çok artıran ürünler: altın, motorlu kara taşıtları, elektrikli makine cihazlar, kakao ve bakır. İthalatı en çok azalan ürünler: demir ve çelik, hububat ve metal cevheri.
Ocak-nisan döneminde ihracatta ilk 5 ülke: Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak. AB'ye ihracat yıllıklandırılmış 111 milyar dolara yükseldi. Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine ihracat %5,4, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerine ise %10 arttı.
Yıllıklandırılmış hizmet ihracatı 116,4 milyar dolara yükseldi.
Türkiye küresel ve bölgesel krizlerde yükselen bir ülke. Güçlü ekonomi, siyaset ve diplomasisiyle krizleri atlatma gücü yüksek.